Trosterud Mekaniske Verksted
restarter med yngre krefter

Nytt medlem i Emballasjeforeningen

Trosterud Mekaniske Verksted i Østre Aker vei i Oslo har en lang og stolt historie. Nå trekker de tre eierbrødrene seg tilbake og gir firmaet en ny start med yngre krefter.

Et steinkast fra travle riksvei 163 nord i Oslo, ligger Trosterud Mekaniske Verksted relativt uberørt av tidens gang og den yrende trafikken i nabolaget. Men det er ingen tvil om at det har kommet nytt blod inn i det tradisjonsrike selskapet.

GENERASJONSSKIFTE

Lars Joramo og Rikke Wiken Bergan er nyansatte i Trosterud Mekaniske Verksted.
På Gutz har Trosterud laget utstyret som sender signal til sliceren slik at bitene blir like store.

Nye koster inn

Lars Joramo forlot Alna for å bli administrerende direktør i november i fjor. Rikke Wiken Bergan har bare få uker fartstid i selskapet, som har vært ledet av de brødrene Erling, Terje og Øystein Trosterud, som i sin tid overtok etter sin far, Helge, som grunnla bedriften i 1948.

Men det er ikke fortiden vi har kommet for å høre om, nå vil vi høre om det som skal skje fremover.

– Vi starter med ny frisk, fastslår Lars Joramo. – 2020 er et år for generasjonsskifte i bedriften. Vi satser ført og fremst på næringsmiddelindustrien, det vil si både mat- og bryggerivarer. Vi har kunder som Tine, Mills, Nortura, Orkla, Diplom-Is og andre i vår portefølje, forteller han.

Bedriften har syv ingeniører i staben på cirka 25 personer totalt. I tillegg kan de vise til et nettverk av samarbeidspartnere (se faktaboks).

Næringsmiddelindustrien er viktig

– Vi konstruerer og leverer utstyr til næringsmiddelindustrien, for eksempel til plassering av beger eller bretting og fylling av emballasje. Vi forhandler også maskiner og utstyr for lasermerking direkte på emballasjen, samt baner og tilhørende utstyr.

– Vi er gode på de tingene som andre ikke gjør. Et eksempel er CO2-maskinene som brukes til kjøling av laks som pakkes og transporteres i kasser. Siden CO2 går over i gassform når den slippes ut, får man ikke noe fuktighet inni emballasjen, noe som er en fordel både ved bruk av EPS og fiberkasser.

– Vi har forsket mye på denne maskinen der CO2-snøen lages i et eget kammer som slipper snøen gradvis ut i fiskekassen. Når snøen går over til gass vil kjølingen sitte igjen i fisken.

Styrer matingen av slicer for chips laget av torsk

Nestor Gisle Espolin Johnsen viser et par prototyper på snacks laget av torsk hos EasyFish. Her har Trosterud laget utstyret som sender signal til sliceren, slik at snacksbitene blir like store.

Trosterud leverer også utstyr for flytting og håndtering av ruller med skinke før slicing. Stikkordet for virksomheten er egentlig: Mangfold. Det innebærer at de lager stupebrett, bassenger, sveiser brygger, lager overbygg til rasteplasser og minnesmerke på Utøya.

Kanskje bidrar dette mangfoldet til at ingeniørene gjennom sin brede erfaring kan se kreative løsninger som kan krysskobles til andre bransjer.

– Uansett har vi størst erfaring og best kompetanse når det gjelder næringsmiddel, fastslår Joramo.

DELTAR PÅ SCANPACK

Fin blanding av unge og eldre ansatte

Staben, som består av en ingeniør og mekanikere, har i gjennomsnitt 14 års fartstid og en gjennomsnittsalder på 48 år. –  Bedriften har alltid hatt søkelys på å ta vare på personalet. Nå har vi en fin blanding av ungdommelig pågangsmot og erfaring.

Og apropos ungdom: Rikkes først oppgave i bedriften blir å utvikle nye nettsider for bedriften. – Her skal vi blant annet få frem hva slags kompetanse vi har og legge vekt på at vi er et fullsortiments verksted, sier hun.

– Det innebærer at vi kan gjøre alt i eget hus og sparer tid og kostnader siden vi slipper å sende emner for maskinering andre steder, skyter Lars Joramo inn.

Pakkemaskiner og transportbaner

«Alt» innebærer blant annet bygging av pakkemaskiner sammen med partnere og transportbaner for melk og klemtransportører for tran, for eksempel.

– Det eneste problemet med våre transportbaner er at de er så solide at de aldri trenger utskifting av deler, smiler Joramo.

Da Freia lanserte sjokoladen «Walters Mandler» måtte det spesialutstyr til, og da var det bedriften i Østre Aker vei som fikk oppdraget om å levere deler av linjen.

I alle samtaler kommer man i disse tider før eller siden innom utfordringene med Covid-19-pandemien. – Det er ikke lett å få tak i reservedeler fra Italia og andre europeiske land i disse tider, disse kan vi lage for industrien, sier Joramo.

Deltar på Scanpack 2021

Men den lille bekymringsrynken forsvinner fort da han kommer på at Trosterud Mekaniske Verksted har booket stand i C-hallen, det vil si Emballasjeforeningens område, på Scanpack-messen 2021.

– Vi skal stå sammen med Andersen Support, Macsaid og Pineberry som lager spesialmaskiner for lasermerking, ilegg av div produkter og påføring av etiketter, blant annet.

For en bedrift som ser verdien av samarbeid, nettverksbygging og kompetanse, var de nærliggende å bli medlem i Emballasjeforeningen rett før sommeren.

– Vi bruker å følge godt med på nyheter om emballasje og er opptatt av å ha riktig kompetanse. Vi kommer derfor til å sende noen medarbeidere på Emballasjeskolen og delta i nettverket.

– Alltid behov for sånne som oss

Lars Joramo beskriver Trosterud Mekaniske Verksted som en miniatyr av Dynatec og Tronrud Engineering.

Og det at bedriften er noe for seg selv, tror Joramo at det er noe av styrken til selskapet.

– Det vil alltid være behov for bedrifter som oss, som gjør det ingen andre gjør. Vår brede erfaring gjør at vi under diskusjoner med kunden kan finne på å anbefale noe annet det vi har i egen portefølje, hvis det er det som er det riktige for kunden.

Partnere:

Dorner, Carryline, Pineberry, Macsaid, SEW Eurodrive, Svindal Gjerde & Sveiseservice, Andersen Support, Goodtech i Moss og Codeit
Kundegrupper: Bygg og anlegg, samferdsel, farmasi, bryggerier, fiskeindustrien, Næringsmiddelindustri, industriservice, montasje og Engineering

Trosterud Mekaniske Verksted holder til i Østre Aker vei i Oslo.
Lars Joramo forteller at bedriften stiller ut på Scanpack i 2021 sammen med Andersen Support, Macsai og Pineberry i C-hallen.
- Vi konstruerer og leverer utstyr til næringsmiddelindustrien, for eksempel til plassering av beger eller bretting og fylling av emballasje. Vi forhandler også maskiner og utstyr for lasermerking direkte på emballasjen, samt baner og tilhørende utstyr, forteller Lars og Rikke.

Har din bedrift en historie å fortelle?
Ta kontakt med oss, så tar vi gjerne en tur til dere eller en prat over telefonen:

mobil: 413 28 334
epost: per@emballasjeforeningen.no

Annonser:

Kommende kurs og arrangement

DatoTittelSted
16. jan 2025Regionalt seminar med Grønt Punkt Norge i Haugesund
06. mar 2025Generalforsamling i Emballasjeforeningen
06. mai 2025 - 08. mai 2025Seafood Expo Global/Seafood Processing Global
27. mai 2025 - 30. mai 2025IPACK-IMA MILANO
19. aug 2025 - 21. aug 2025Aqua Nor 2025
26. okt 2027 - 29. okt 2027Scanpack 2027