Krav til økt material-gjenvinning og forslag om forskriftsregulering av produsentansvaret var hete temaer på Emballasjedagene.
– En eventuell forskrift vil endre markedet. Og selv om intensjonene er gode, må Emballasjeforeningen følge godt med for at resultatet skal bli optimalt, sa Thomas Eie, styreleder i Emballasjeforeningen, da han åpnet Emballasjedagene 2016.
Departementet avgjør
Pål Spillum, seksjonssjef i seksjon for avfall og gjenvinning, var på Emballasjedagene for å kaste lys over Miljødirektoratets forslag om forskriftsregulering av emballasje-innsamlingen i Norge.
– Bransjeavtalene gir ikke sanksjonsrett mot nye aktører som ikke følger dem. Derfor er de etter vårt syn ikke aktuelle lenger, men det er opp til departementet å avgjøre dette, sa han.
Spillum sa at den foreslåtte forskriften er ment å sikre like konkurransevilkår i gjenvinningsbransjen. Han mener også at dette vil være et verktøy for å stoppe «gratispassasjerene» som ikke har deltatt i emballasjedugnaden.
Miljødirektoratets forslag er nå til behandling i departementet, og deretter skal det sendes ut på høring. Spillum oppfordret alle som vil sende inn et høringsinnspill om å spisse budskapet.
– Lag en ingress og en kort oppsummering over hva dere mener og send gjerne høringsinnspill sammen med andre. Da veier det tyngre, sa han.
Makroøkonomiske utsikter
Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, ga et innblikk i framtidsutsiktene lmed sin makroøkonomiske «værmelding».
En økende andel eldre arbeidstakere som ønsker å jobbe mindre, vil føre til færre yrkesaktive.
– Produktivitetsraten går ned, både i Norge og ute. Veksten avtar i Norge, men den gode nyheten er at vekstbunnen er passert, sa Gonsholt Hov.
Viktig med optimering
Bjørn Malm, som er leder samfunnsansvar i TINE SA, fastslo at vi tærer altfor hardt på våre ressurser. – Jorden trenger 18 måneder på å regenerere det vi tar ut på ett år, sa han.
Selv om emballasje ikke er med i TINEs klimaregnskap, er den en viktig del av verdikjeden. Og miljøaspektet knyttet til emballasje blir stadig viktigere for selskapet som er en stor forbruker av forpakninger.
– Det er viktig med optimering av emballasjemengden. Vi er også opptatt av å sørge for at brukt emballasje ikke forsøpler og å få folk til å putte brukt emballasje i riktig returstrøm, sa Malm.
TINE har vært en av pionerene i Norge når det gjelder bruk av bioplast, og fra 2017 vil selskapet bruke fornybar plast i barrierebelegget på alle melkekartonger. Selskapet gjennomfører også tester for å bruke fornybar plast på brunost og juice.
Unngå at bioøkonomi kommer i konflikt med mat
Ifølge Gaute Lenvik, direktør nærings- og matpolitikk i NHO Mat og Drikke, uttalte regjeringen allerede i 2014 at det må skje en overgang til produkter og tjenester som gir betydelig mindre negative konsekvenser for klima og miljø enn i dag.
– Noe av det viktigste med bioøkonomi, er at den ikke kommer i konflikt med mat. Sirkulær økonomi innebærer å gjenbruke ressursene lengst mulig før de varmegjenvinnes, sa han.
Selv om dagen startet med og var preget av de mange utfordringene og kravene emballasjesektoren står overfor i fremtiden, var det også tid for feiring av gode resultater i året som har gått, med utdeling av ScanStar, Optimeringsprisen og Emballasjefagprisen.
Dessuten var underholdningen topp og stemningen god utover i de små timer.
Følg med for flere artikler samt videointervjuer fra Emballasjedagene i dagene fremover.