Ekspertens fem emballasjetips til påskeferien

Stine Helgeland, daglig leder i LOOP. FOTO: Bjørn Vilberg

 

Daglig leder i stiftelsen LOOP, Stine Helgeland, deler her sine tips og triks for å sortere emballasje på hytta i påskeferien.

 

Påskeferien er en tid hvor mange reiser på hytta i fjellet. Når milene på ski er tilbakelagt, påskeeggene er spist opp og snuta vendes hjemover, sitter man gjerne igjen med et problem: hvor går avfallet?

– På hytta er det nok mange som møter en containerløsning hvor man kaster alt som restavfall. Det er fortsatt ganske mange hyttekommuner som ikke har tilrettelagt for kildesortering når det gjelder hytterenovasjon. I LOOP er vi opptatt av at folk skal oppleve avfallsordningene som så harmoniserte som mulig, og på Sortere sin nettside og app kan du sjekke hva du kan kildesortere og hvor du kan levere kildesortert avfall uansett hvor i Norge du befinner deg, sier Helgeland.

Hun mener at vi er nødt til å sortere og gjenvinne så mye som mulig av avfallet vårt hvis vi skal nå gjenvinningsmålene.

– Det innebærer at det også må være mulig å levere kildesortert avfall når du er på hytta, sier hun, og påpeker:

– Mange er vant til å sortere og ønsker å gjøre det også på hytta. Jeg vet om folk som tar med seg tom glass- og metallemballasje hjem fra hytta, men med en fullpakket påskebil er det mye å kreve av folk.

  • Les Helgelands emballasjetips lenger ned i saken!

 

– Systemet må legge til rette

Hun understreker at ansvaret for kildesortering ikke kan legges på forbrukerne alene.

– Systemet må legge til rette for kildesortering – det må være lett å gjøre rett.

Helgeland anbefaler hytteeiere å ha et godt system for kildesortering på hyttekjøkkenet.

– Innsikten vår viser at et godt system for kildesortering er noe av det viktigste for at det skal fungere i hverdagen. Det gjelder også i ferien. Når man må tenke for mye og lage nytt system hver gang, er det fort gjort at alt havner i restavfallet, sier hun.

 

Fem tips

For å bli bedre på sortering og gjenvinning på hytta, har Helgeland et par nevenyttige tips:

  • Lag deg et kildesorteringssystem på hyttekjøkkenet som gjør det lett å sortere de viktigste avfallstypene. Dersom det er trangt, kan du kjøpe avfallsbokser til glass, metall, plast og papir som du kan stable oppå hverandre og sette på gangen eller i IKEA og Clas Ohlson har for eksempel stablebokser med skrålokk. Da blir det enkelt, praktisk og ryddig.
  • Tenk ombruk! Gamle syltetøyglass kan vaskes og brukes til luft- og musetett oppbevaring av tørrvarer som skal stå på hytta, drikkeglass eller til oppbevaring av småting. Glass- og metallemballasje kan også brukes som malingsbegere om hytteveggene skal males eller beises til sommeren.
  • Gjør avfallet til et påskehobbyprosjekt. Glassemballasje kan for eksempel males og bli til en fin telysholder og en avkappet melkekartong kan pyntes med filt og bli til en blomsterpotte for karse.
  • Tenk flergangs! Skaff deg et turbestikk, mange av dem kommer i små smarte forpakninger som du lett får plass til i veske og sekk.
  • Lever avfall til gjenvinning og ikke brenn det i ovnen eller på bålet. Da blir ressursene brukt på nytt og dersom det går til forbrenning, så blir avgassene renset. Du finner oversikt over nærmeste hyttepunkt på sortere.no.

 

Kildesortering fører til nye ressurser

– Kildesorterer vi, uansett om vi er hjemme eller på hytta, kan materialene i avfallet bli til nye ressurser. Metallet fra metallemballasje kan smeltes om til nye metallprodukter, og matavfall kan bli til kompostjord eller miljøvennlig biogass og biogjødsel. Kildesortering begrenser uttaket av nye naturressurser og sikrer at naturressursene vi allerede har hentet ut får lenger levetid, sier hun.

Helgeland minner også om at avfall ikke skal kastes i naturen.

– Ta med deg søpla hjem når du er på tur. Det blir spist mye appelsin i påsken, og appelsinskall brytes sakte ned og ligger lenge i naturen.

– Hva slags emballasje tror du havner på avveie i påskeferien?

– Folk er generelt flinke til når de er ute i naturen, men det er kanskje et og annet sjokoladepapir som blir tatt av vinden. Plast bruker mange år på å brytes ned og dyr kan bli syke og skadet dersom de får det i seg. Ta med en ekstra pose i sekken til klissete matpapir, appelsinskall og sjokoladepapir, så slipper man å grise til klær og annet utstyr, råder hun.

Annonser:

Kommende kurs og arrangement

DatoTittelSted
16. jan 2025Regionalt seminar med Grønt Punkt Norge i Haugesund
06. mar 2025Generalforsamling i Emballasjeforeningen
06. mai 2025 - 08. mai 2025Seafood Expo Global/Seafood Processing Global
27. mai 2025 - 30. mai 2025IPACK-IMA MILANO
19. aug 2025 - 21. aug 2025Aqua Nor 2025
26. okt 2027 - 29. okt 2027Scanpack 2027