Hva er en standard?
Hvordan blir standarder til?
Standarder finnes innenfor svært mange områder og brukes i mange ulike situasjoner i et moderne samfunn. De omgir oss i hverdagen uten at vi tenker over det eller behøver å tenke på det. Men hva er egentlig en standard, og hvordan blir en standard til?
En standard er definert som:
- beskriver viktige sider av varer, tjenester og/ eller arbeidsprosesser (dette inkluderer også prøvingsmetoder)
- er et forslag til valg av alternativer, uten å utelukke andre løsninger
- utarbeides etter initiativ fra interessegrupper som ønsker seg felles spilleregler i markedet
- kan fremme nasjonal konkurransedyktighet og bidra til utvikling av formålstjenlige og sikre produkter og produksjonsprosesser
- er frivillig å bruke, unntatt når myndighetene krever at de skal brukes, eller når det i avtaler er bestemt at de skal brukes
Standarder anvendes i det alt vesentlige:
- for å gi felles retningslinjer for hvilke krav som skal settes til varer og tjenester
- som spesifikasjon ved kjøp og salg for å forenkle, effektivisere og rasjonalisere kjøpsprosessen
- som regler for hvordan prøving, sertifisering og akkreditering skal gjøres
- for å gi mer detaljerte beskrivelser der EU-direktiver, nasjonale lover og regler gir overordnede krav
- i forbindelse med tekniske spesifikasjoner i offentlige anbud
Benevningen på en norsk standard består av en bokstavkode etterfulgt av et tall. Bokstavkoden forteller hvordan standarden er blitt utviklet.
Fastsetting av Norsk Standard
I Norge er det Standard Norge som fastsetter Norsk Standard. Dette gjelder både standarder som er blitt utarbeidet i Norge, og standarder som er utarbeidet europeisk eller internasjonalt.
Flere organisasjoner
Standardiseringen i Norge består av tre organisasjoner, hvorav Standard Norge er størst. Standard Norge utvikler standarder innenfor alle fagområder, bortsett fra tele og elektro – disse ivaretas av henholdsvis Post- og Teletilsynet og Norsk Elektrotekniske komité.
Oversikt over standarder for Emballasje, – følg lenken til standard.no.
Emballasjedirektivet og CEN-standardene
Eu’s emballasjedirektiv er et rammedirektiv. Dette beskriver de vesentligste krav til helse, sikkerhet og miljø som en emballasje skal oppfylle.
EU-direktivet har som hovedmålsetning å harmonisere nasjonale tiltak. for dermed å unngå eller redusere påvirkning på miljøet fra emballasje og emballasjeavfall, og for å sikre at det indre markedet fungerer effektivt. For å bidra til arbeidet for kontinuerlig reduksjon av påvirkning på miljøet, er det viktig at alle synspunkter som fremkommer i analysen formidles til bedriftens systemer for produktforbedring/ produktkontroll.
I 2004 ble de 6 CEN-standardene EN 13427-13432 harmonisert. Disse standardene beskriver nærmere hvordan kravene i direktivet kan oppfylles.
Næringslivets emballasjeoptimeringskomite (NOK) har utarbeidet en håndbok om CEN-standardene. Den erstatter på ingen måte standardene, men er ment for å fremme forståelsen av hvordan man implementerer disse og gjøre prosessen enklere.
Håndboken om Emballasjedirektivet og CEN-standardene (220 kB)
De mest sentrale standardene innenfor emballasje er:
Emballasje- og varedistribusjon generelt: 55.020
Emballeringsmaterialer og tilbehør: 55.040
Sekker og poser: 55080
Flasker, potter og krukker: 55.100
Kanner, hermetikkbokser og tuber 55.120
Aerosolbeholdere: 55.130
Tønner, tromler og dunker: 55.140
Kasser, bokser og esker: 55.160
Varedistribusjon: 55.180
Emballeringsmaskiner: 55.200
Andre nyttige lenker
Ser du flere lenker som burde vært med i vår oversikt setter vi stor pris på at du sender disse på mail til oss.:
mobil: 900 93 833
epost: yngve@emballasjeforeningen.no
STAND 009
Standardiseringsutvalget for norsk dagligvarebransje representerer handelen gjennom Dagligvarehandelens Miljøforum (DMF) og industrien gjennom Dagligvareleverandørenes Forening (DLF).
Standardiseringsutvalget for Norsk Dagligvarebransje (STAND) er etablert av aktørene i bransjen. STAND – skal utarbeide og overvåke nødvendige løsninger og tiltak som bidrar til effektivisering, rasjonalisering og optimalisering av varestrømmen, samt å sørge for at disse blir satt ut i livet.
Dette gjelder alle forhold som berører vareflytens logistikk (data, databaser, informasjon, produkter/varer, merking med GS1 sine standarder, emballasje, paller, transport, sporing etc).
STAND er etablert med formål å bidra til effektivisering og kostnadsreduksjoner i verdikjeden frem til forbruker.
Flere av punktene i denne veilederen er konkret definert i de standarder som STAND har utarbeidet.