Etter en liten tenkepause, drar Zero videre sitt prosjekt for å sette søkelyset på økt bruk av plast som ikke har fossilt opphav.
Forumet har skiftet navn fra «Forum for fornybar plast» til «Forum for fossilfri plast», og dette er gjort for å likestille resirkulert plast med plast som er laget av fornybare råstoffer.
Resirkulert plast var da også tema da rundt 30 mennesker var samlet for å oppdatere seg på emnet i Zeros lokaler på morgenen den 26. november.
Byttet navn
– Vi fikk noen innspill på at resirkulert plast er like bra som plast laget av fornybare råstoff, og det er vi jo enige i. Derfor har forumet byttet navn fra «Forum for fornybar plast», og vi har satt søkelyset på resirkulert plast på dette møtet, sa Marius Gjerset da han åpnet møtet.
Svein Erik Rødvik fra Grønt Punkt Norge fortalte at det i Norge omsettes 170 000 tonn plastemballasje årlig utenom pantesystemet. EU-direktivet og bransjeavtalene for plastemballasje er aktørene forpliktet til å holde materialene lengst mulig i omløp.
– Materialgjenvinning er det beste for miljøet. Gjennom våre landsdekkende returordninger samler vi inn plast fra husholdninger og næringsliv, og omlag 60 prosent av næringslivplasten og 80 prosent av husholdningsplasten materialgjenvinnes, fortalte han.
Mange bruksområder
Materialgjenvunnet plast brukes som råstoff til en lang rekke produkter, og det er etterspørselen som bestemmer hva den skal bli til.
– Det er ikke noe mål om at brukt matemballasje skal bli til ny matemballasje, for gjenbruksmarkedet er stort, sa Rødvik.
Mens gjenvinningstallene er gode for folie, er hard plast (spylervæske) og EPS (støtte for elektriske apparater) de mest problematiske plasttypene. Nedbrytbar plast er det aller største problemet for det bestående retursystemet for plast. Så lite som 0,1 prosent innblanding av nedbrytbar plast kan ha negativ innvirkning på sluttproduktet.
– Det er mulig å sortere ut nedbrytbar plast fra husholdningsplast, men den er ofte uønsket også i kommunale komposteringsanlegg, da det tar for lang tid før den brytes ned, sa Rødvik.
Det han ønsker seg er økt materialkunnskap og økt samarbeid i verdikjeden.
Håper på eget gjenvinningsanlegg i Norge
Infinitum drifter panteordningen for drikkeflasker og – bokser med pantemerke. De samler inn om lag en milliard bokser og flasker som i dag gjenvinnes i Sverige og Tyskland.
Dersom alt kommer på plass slik administrerende direktør Kjell Olav Maldum håper, vil det komme et nytt gjenvinningsanlegg ved siden av Infinitums anlegg på Fetsund i 2017.
Mens PET-flasker blir til nye PET-flasker, med inntil 70 prosent innhold av resirkulert PET, blir aluminiumboksene i første omgang til vinduer.
– Men det kan godt hende de blir bokser i et senere liv, sier Maldum.
Han sier at dagens lave oljepriser gjør jomfruelige materialer like billige som resirkulerte. Han ønsker seg derfor incentiver som kan stimulere til økt gjenbruk av materialer.