Matvett har satt opp en tiltaksliste for å redusere matsvinnet

Anne Marie Schrøder, Matvett.
Rapporten for 2022 viser at målet er nådd i deler av matbransjen, mens andre deler av verdikjeden henger etter.

På forespørsel fra Emballasjeforeningen har Anne Marie Schrøder i Matvett har satt opp noen punkter for hva som blir viktig fremover.

Disse må bli bedre:
  • For å nå neste delmål om 30 prosent reduksjon i 2025 må arbeidet med å forebygge matsvinnet intensiveres i starten og slutten av verdikjeden, hos matindustri og forbruker.Dette er de to verdikjedeleddene som har hatt minst reduksjon i matsvinnet og som samtidig er de to største verdikjedeleddene målt i tonn. Det viktigste fremover mot 2025 og 2030 er ikke hvem som klarer å halvere matsvinnet, men at hele verdikjeden samlet klarer det.
  • Økt samarbeid
    Fremover blir det derfor viktig å se på verdikjeden under ett, og Matvett vil bidra til å skape økt samarbeid og transparens på tvers av verdikjeden om å fjerne barrierer, både innad i bransjen og med myndighetene.
  • Veikartet med 10 prinsipper for redusert matsvinn som ble utarbeidet av Matvett og NORSUS sammen med ledende bedrifter i mat- og serveringsbransjen i 2021 blir et viktig rammeverk i årene som kommer. Disse prinsippene peker blant annet på at hele verdikjeden må ta et felles ansvar for redusert matsvinn i tillegg til å invitere forbrukerne med som en del av løsningen. Spesielt viktig blir det å påvirke holdninger og adferd blant annet knyttet til forventninger om stort utbud og varetrykk.

 

  • Interne årsaker
    Bedriftene i matindustrien må jobbe med å redusere matsvinn knyttet til interne årsaker gjennom forbedring av interne rutiner, økt fokus blant ansatte samt investering i nytt utstyr. I tillegg må samarbeidet med verdikjedeledd oppstrøms og nedstrøms bli enda bedre, ettersom store deler av matsvinnet er knyttet til kvalitetskrav, feilslåtte prognoser (overproduksjon) samt utfordringer knyttet til nylanseringer og sesongvarer. Videre blir det viktig å rekruttere flere aktører i matindustrien til matsvinnarbeidet.

 

Matvett har nylig lagt frem matsvinntallene for 2022

Fra 2015 til 2021 er matsvinnet fra mat- og serveringsbransjen redusert med 14 prosent målt i kg per innbygger fra 2015-2021. Matsvinnet i matbransjen utgjorde 173 100 tonn i 2021. Det gir et årlig klimaavtrykk på cirka 0,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter og et økonomisk tap på cirka 8 milliarder kroner.

Matsvinnet fra matindustri, grossist, dagligvare og servering ble redusert med 14 prosent per innbygger. Fordelt per ledd i verdikjeden har dagligvarehandelen redusert med 19 prosent, grossistleddet med 32 prosent og servering med 17 prosent.

-Disse har dermed nådd målet om 15 prosent reduksjon innen 2020, mens matindustrien har redusert med 6 prosent og ligger etter, opplyser rapporten.

Annonser:

Kommende kurs og arrangement